Stratégiánk

VÍZICSERKÉSZ STRATÉGIA

A Vízi Szakág a Magyar Cserkészszövetség szakmai fóruma. Tudásával, tapasztalatával és eszközeivel biztosítja a vízi programok biztonságát és minőségét.

 

 

KÜLDETÉSÜNK

A Magyar Cserkészszövetség Vízi Szakága a vízicserkészet eszközeinek és módszereinek alkalmazásával segíti elő a cserkészeszmény megvalósulását:

 • programot és növekedési területet ad a cserkészkorból kinőtt fiataloknak, felnőtteknek
 • sajátos eszközeivel a társadalom új szegmensének figyelmét a cserkészet felé fordítja
 • kapcsolódási pont a cserkészközösség és más, vízközeli közösségek között
 • életmód-sportként az egészséges életmódra nevelés eszköze

 

JÖVŐKÉPÜNK

- Cserkészkorában (10-14 év) minden cserkész találkozik a vízicserkészettel széles körben megszervezett nyílt rendezvényen, knt-n, cserkésznapon... A kósza-vándor korú (14+) cserkészek/őrsök az évente zajló nyílt országos rendezvényeken (evezős és vitorlás túrák, portyák és táborok) megismerkednek a vízicserkész élettel.

- Ismertsége és népszerűsége okán, amikor egy cserkész vagy őrs evezne, vitorlázna, vízre menne, első gondolata a szakág – ahonnan minden segítséget megkap, hogy tevékenysége megvalósítható, biztonságos és élménydús legyen. A találkozás, majd az ismerkedés után egyes cserkészek és közösségek elköteleződnek a szakág mellett, bekapcsolódnak annak működésébe.

- Az alapvető vízenjárás elsajátítása, a vízi szakági képzés elvégzése után az elszántabbak jelentkeznek vízivezető-képzésre, ami az MCSSZ legmenőbb vk-ja. A vízivezetők tevékenyen részt vesznek a szakág vezetésében és képzéseken, nyílt rendezvények szervezésével, valamint új kezdeményezések patronálásával segítik és építik a szakágat.

- Minden kerület/régió területén működik egy-egy vízicserkész bázis, amely egy-egy kiemelt, évente ismétlődő rendezvényével az ország vízicserkészeinek találkozási pontja.

 

HELYZETÜNK

- Az elmúlt évtizedekben mintegy két tucat cserkészvezető szerzett vízivezetői képesítést. Kétharmaduk végez valamilyen cserkésztevékenységet, körülbelül minden második időnként vízicserkészkedik.  

- Van mintegy félszáz vízicserkészünk, néhányuk több-kevesebb rendszerességgel vízitúrázik. Nem keresik egymással a kapcsolatot, nem vesznek részt nagyobb, közös rendezvényeken. Eszközparkjuk többnyire hiányos, fejlesztése-karbantartása-tárolása nem megoldott, kihasználtsága kérdéses.

- Rendszeresen, ismétlődő jelleggel tartunk szakági- és vízivezető képzéseket. A kiképző-keret kis létszámú, kapacitásunk határozza meg a lehetőségeinket. Meghirdetett képzéseinkre nagy számban jelentkeznek érdeklődők. A képzést jelentősen kisebb hányaduk kezdi meg és még kevesebben végzik el.

- Időről időre feltűnnek új területek, szakirányok, lehetőségek. A kínálkozó lehetőségek megragadására, újabbak felkutatására nincs erőforrásunk.

 

CÉLJAINK

- Szakágunk a vízicserkészet nyújtotta minden lehetőséget kihasznál, a még lefedetlen területeket kutatja és meghódítja. 

- Programunk átlátható, világos és korszerű, összhangban áll a magyar cserkészet hagyományaival és elveivel, valamint az MCSSZ szabályzataival.

- Szakági képzéseink jól körülírt működési területre szólnak, az ehhez szükséges ismeretek, készségek és képességek megszerzését, a magyar vízicserkész hagyományok átadását szolgálják, minden érdeklődő számára elérhetőek.

- Vízivezetőink tudásukat az évente egy-egy területre összpontosító továbbképzéseken bővítik, egy-egy érdekes, „menő” csapatépítő programmal a szakág elismertségét is növelik.

- Vízicserkészeink csapatukban aktív cserkészek, vízicserkész rajukban aktív vízicserkészek és a szakág működésében is szívesen részt vesznek.

- A szakág vezetése átlátható, a vízivezetők és vízicserkészek rendszeres konzultációkon fejtik ki véleményüket, ami azután tükröződik a szakág programjában.

- A vezetésben részt vállalni tudó és kívánó vezetőink egy-egy testhezálló feladatkörben felelősségteljes megbízást látnak el.

- Kommunikációnk együttműködő, kétoldalú, az információk és a tudásbázis megosztására hangsúlyt fektet.

- Nyilvános felületeink (szövetségi és szakági honlap, fb-oldal...) korszerűek, látványosak, naprakészek, a „vonzó és eseménydús vízicserkészet” képét sugározzák.

- Nyilvántartásunk naprakész, átlátható, a vezetés átadása zökkenőmentes.

 

TEENDŐINK:

- A kialakult szervezeti struktúra működtetése mellett a mozgalom építése:

 • széles bázist elérő tömeg-programok szervezésével, lebonyolításával (knt, cserkésznap...)
 • érdeklődők népes táborának bevonásával (nyílt túrák, portyák, táborok...)
 • a különpróba-felkészítések, szakági képzések igény és szükség szerinti helyben történő lebonyolításával, moduláris ráképzések kialakításával
 • a szakági képzések csapatépítő jellegének erősítésével (beavatás, fogadalom), csapatépítő alkalmak szervezésével (vízicserkész találkozó, csapatverseny, szakági kalandprogram...)
 • a legelszántabb vízicserkészeknek szóló vvk megerősítésével
 • az újdonsült vezetők további patronálásával (amíg önfenntartóvá válik a helyi közösségük)
 • a vezetői továbbképzések rendszeres szervezésével

- Új területek meghódítása:

 • vitorlás szakosztály pályára állítása (vízicserkész koncepcióba illesztése, tavaszi/nyári képzés és tábor rendszerének kialakítása, próbarendszer és koncepció átvilágítása...)
 • búvár-képzés, sárkányhajózás, stb. lehetőségeinek kivizsgálása

- Források kiaknázása:

 • helyi erőforrások mozgósítása
 • központilag elérhető források lehívása és kihelyezése oda, ahol leginkább kihasználható
 • önálló forrásteremtési lehetőségek felkutatása (egyesület? alapítvány? szakosztály?)

- Csapatoknál meglévő eszközpark fenntartásának segítése:

 • a meglévő eszközök bérleti/kölcsönzési rendszerének kidolgozása, népszerűsítése
 • helybe vitt rendezvények

- Működő de távolodó közösségek visszatérítése:

 • egy-egy rendezvény kihelyezésével
 • testhezálló feladat delegálásával

 

 Budapest, 2017. február 19.

 Szöllősy Vágó János vcst. (96) országos szakvezető

Keresés

Friss hírek

Eseménynaptár

  

Bejelentkezés

A vízivezetők regisztrációt követően érhetik el a szervezeti vezetői tartalmakat (pl. próbáztatói segédletek, vízicserkész rajok alapító iratai, stb.) ill. publikálhatnak az oldalon.