Kantinpercek II. - Japán curry

Mi a frász az a japán curry? A curry nem indiai? Hogy kerül ez egy vízicserkész honlapra?

Gyere velem, elmagyarázom.


Azt tartja a mondás, éhes cserkésznél, szomjas matróznál nyűgösebb ember nincs a világon. Most képzelj el egy vízicserkész matrózt!

Meggyőződésem, hogy cserkészeink élelmezése nem csak letundandó feladat, nevelési célja is van. Pluszpont, ha olyan ételt adunk nekik, ami nem csak finom és tápláló, hanem köze van vagy saját vizes, halász-pákász hagyományainkhoz, vagy egy tengeri nemzet tengerész hagyományához- vagy konyhájához.

Itt térünk rá a japán rizs curryre, eredeti nevén karé raisura.  

A 19. század folyamán sok külföldi alapanyag és recept érkezett Japánba, annyi, hogy ezeknek összefoglalóan külön neve van- yoshoku.  A curry - ami eredetileg indiai étel- angol közvetítéssel érkezett. A japánok természetesen egy picit a saját szájuk ízéhez alakították, és elképesztően népszerű étel lett. Tipikus menzakaja, egyszerűen, nagy tételben készíthető.

A japán haditengerészetnél is állandóan visszatérő eleme az étlapnak. A Tengeri Védelmi Erőknél - ahogy ma a haditengerészetet hívják- hagyományosan pénteken van curry nap, ami mindig ünnep, mert ezt az ételt gyakorlatilag mindenki szereti. Ráadásul minden hajónak saját curryreceptje van, amit jól őriznek.

ezgif 5f3869ec073a19

Többféle húsból készíthető, csirkéből, sertésből, marhából- én most egy csirkés receptet hozok nektek. Ha másfajta húsból készíted, a főzési időknél kicsit hosszabbal kalkulálj.

Ez a mennyiség nálunk 4 főre (2 felnőtt, 2 gyerek) bőséges, és másnap tudunk vinni még munkába ebédet a maradékból.

Csirkés curry

- 1 kg csirkemellfilé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 krumpli
- 2-3 sárgarépa
(a kajában a hús és a zöldség nagyjából fele-fele kell legyen)
- 1 evőkanál curry por
- 1 evőkanál olaj
- 1 babérlevél
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 20 g gyömbér (tisztított)
- 2 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál Worcestershire [vuszter] szósz
- 1 csapott ek cukor
- 1 csapott evőkanál só
- ízlés szerint szójaszósz (ha használsz, csökkentheted a só mennyiségét, mert ez is sós!)
- 1 kis csokor petrezselyem (díszítéshez)
 
annyi víz hogy ellepje
2 leveskocka

rizs 4 főre

 A curry szósz
4 evőkanál olaj
4-6 evőkanál liszt (attól függ mennyire akarod sűrűre a végeredményt)
2 és fél evőkanál curry por

Az, hogy milyen curryt használsz, befolyásolja, higy mennyire lesz csípős a végeredmény. Én sima, "sajátmárkás" curryport használok hozzá, így nem lesz csípős- mivel kisgyerekre főzök itthon, ezt a verziót szoktuk meg. Ha úgy nem találod elég fűszeresnek, egy kevés garam masala keverékkel utána mehetsz, hogy pikánsabbá tedd.

Kapható itt-ott kész japán currykocka vagy por, általában háromféle (enyhe, közepes, csípős) Ha ezt használsz, csak tedd bele a kockát a megfelelő ponton.

A csirkét, a krumplit és a hagymás vágd falatnyi kockákra, a hagymát vágd fel apróra.
Az egy evőkanál curryport keverd el a hússal.

Egy nagy lábasban olajat hevítek, arra megy a hagyma és a répa, amikor kicsit megpárolódtak, megy hozzá a curryporos hús, és fehéredésig pirítom.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, megy bele a leveskocka,  fedő alatt felforralom,  mehet bele a krumpli, ha kell vízpótlás, és 15-20 percig csendesen főzöm. #1

(Közben egy másik edényben készül a rizs.)

Egy kisebb edényben felhevítem az olajat, a liszttel világos rántás készül, majd megy ebbe a currypor. Ha kell, át lehet szedni a másik edényből vizet, hogy egy kp sűrű masszát kapj.
Mehet bele a massza nagy edénybe, majd a fokhagyma, só, (szójaszósz), gyömbér, Worcester szósz, ketchup, cukor...
... és akkor itt jöhetnek a variációk. Van aki itt tesz bele áfonyalekvárt... van aki a répával együtt reszelt almát... ahány konyha, annyiféle verzió.

Ha currykockát használsz, akkor #1 után:
Tedd bele a currykockát az egész ételbe, keverd el, és várj egy kicsit amíg sűrűsödik, ha nagyon híg, egy sima rántással sűrítsd be.

Fedő alatt nyugisan főzöm kb fél órát.

Tálalás: Itt nincsen a keletázsiai ételeknél szokott flancolás kis tálkákkal, és a pálcikát is el lehet felejteni.
Egy mélytányér (csajka) egyik felére szedem a rizst, másik felére a curryt, tálaláshoz lehet petrezselyemmel díszíteni.

Itadakimasu! Jó étvágyat!

Légiós
Takácsik Zsombor Áron vcst.
903. sz. Prohászka Ottokár Cserkészcsapat

Keresés

Friss hírek

Eseménynaptár

  

Bejelentkezés

A vízivezetők regisztrációt követően érhetik el a szervezeti vezetői tartalmakat (pl. próbáztatói segédletek, vízicserkész rajok alapító iratai, stb.) ill. publikálhatnak az oldalon.